Samen of apart belastingaangifte doen?

U hebt waarschijnlijk altijd samen met uw partner belastingaangifte gedaan. Dit mag als u getrouwd bent, of een geregistreerd partnerschap hebt. U bent dan fiscale partners en kunt in uw belastingaangifte inkomsten en aftrekposten gunstig verdelen.

Maar als een huwelijk, geregistreerd partnerschap of het samenwonen eindigt, is dit vaak in de loop van een jaar. Hoe zit het dan met de aangifte?

U kunt ervoor kiezen om nog eenmaal samen aangifte te doen. Dit heeft als voordeel dat u uw inkomsten en aftrekposten dat jaar nog gunstig kunt verdelen. U ondertekent de aangifte allebei.

Hebt u recht op toeslagen? Hou er dan rekening mee dat de verdeling invloed kan hebben op de hoogte van uw toeslagen. Lees meer bij Vermogen verdelen in de belastingaangifte en uw toeslagen.

Wanneer mag u nog samen aangifte doen?

Het fiscaal partnerschap stopt zodra u het scheidingsverzoek of het verzoek om het geregistreerd partnerschap te ontbinden indient, én niet meer op hetzelfde adres staat ingeschreven. In dat jaar mag u voor een laatste keer samen uw belastingaangifte invullen. In het jaar daarna mag dat niet meer.

Woont u samen en bent u fiscale partners? Dan stopt het fiscaal partnerschap zodra u niet meer op hetzelfde adres staat ingeschreven. Ook daarvoor geldt dat u in datzelfde jaar nog eenmaal samen aangifte mag doen. U ondertekent de aangifte allebei.

Moeten we als fiscale partners 1 belastingaangifte invullen, of kan dat apart?

Het makkelijkst is om samen digitaal aangifte te doen. Maar het kan ook apart van elkaar.

U moet als fiscale partners wel overleggen hoe u de aangifte invult. Sommige inkomsten en aftrekposten mag u gunstig verdelen. Iedere verdeling mag, maar zorg ervoor dat het totaal niet meer is dan 100%. Inkomsten zijn bijvoorbeeld: de gezamenlijke grondslag sparen en beleggen (box 3) en inkomsten uit de eigen woning.

Wij willen niet meer samen aangifte doen

Geen probleem, dan doet u allebei aangifte voor uzelf. Ook over de periode dat u nog wél fiscale partners was.

Denk eraan dat u misschien toch de inkomensgegevens van uw ex-partner moet invullen. Handig dus om deze gegevens bij de hand te hebben. De inkomsten en aftrekposten van u en uw ex kunt u niet meer verdelen.

Hebt u bijvoorbeeld samen een eigen woning? Dan geeft u in uw aangifte aan dat u voor 50% eigenaar bent. Betaalt ieder de helft van de rente? Dan geeft u de helft van de betaalde rente aan. Dit geldt alleen wanneer u een deel van het jaar fiscaal partner bent geweest en niet het gehele jaar.

Aandachtspunten

Zorg er altijd voor dat…

  • …u duidelijke afspraken in het echtscheidingsconvenant maakt over de belastingaangifte van het jaar van echtscheiding.
  • …u de belastingaangifte afstemt met uw ex-partner.
  • …u samen in totaal nooit meer dan 100% van de woning, de hypotheekrente en uw vermogen aangeeft.

Dit voorkomt onnodige problemen achteraf.